27.1.2016

Vauva tuli taloon

Iloinen perhetapahtuma ihmisille voi olla perheen koirajäsenille suurikin elämänmuutos, joka on hyvä ottaa huomioon uuden tuhisevan ihmistulokaan esittelyssä koirille. On muutamia asioita, jotka kannattaa muistaa koirien ja vauvan ensikohtaamisessa, jotta kaikki sujuu ilman ongelmia puolin ja toisin. Meillä Ryry’sillä koitti iloinen perhetapahtuma heti alkuvuodesta ja tilanne oli meille kaikille uusi. Tässä meidän hyväksi havaitut vinkit ja huomiot aiheesta.

Jo raskauden aikana huomasimme kahden koiramme Garyn ja Ryanin käytöksessä muutoksia tulevan äidin seurassa. Koirien valppaustaso ja suojelevuus äitiä kohtaan oli selvästi havaittavissa, onneksi laumajärjestys taitaa meillä olla selvä, eikä tuosta koitunut minkäänlaisia ongelmia.

Synnytystä edeltävänä iltana erityisesti Garyn käytöksestä pystyi aistimaan, että h-hetki on hyvin lähellä. Hieman rauhaton ja vieläkin suojelevampi koira hakeutui tulevan äidin seuraan ja läheisyyteen, eikä päästänyt tätä silmistään millään. Synnytyksen ja sairaalassaolon ajan koirat olivat mummun hyvässä hoivassa rapsuteltavina ja hellittävinä. Toimitimme mummun mukana koirille nuuhkittavaksi sairaalasta vastasyntyneen pienokaisen rievun, jossa oli myös äidin tuoksu mukana. Tämä oli koirien ensikosketus uuteen perheenjäseneen. On tärkeää, että siihen yhdistyy uuden tuoksun lisäksi tuttu ja turvallinen. Mummulasta kantautuikin sairaalaan viestiä, että riepua nuuhkittiin antaumuksella ja tarkasti, mutta loppujen lopuksi karvakuonoille oli hieman hämmentävää, että mitä rievulle haistelun jälkeen pitäisi tehdä.

Meillä äiti ja vauva kotiutuivat aiemmin kuin koirat hoitopaikasta. Toki monesti tilanne voi olla, että koirat ovat jo valmiiksi kotona odottamassa uutta tulokasta ja toivottamassa tämän lämpimästi tervetulleeksi. Äidin on hyvä tervehtiä normaaliin tapaan koirat ilman vauvaa heti heidät tavattuaan. Tämä luo koirille turvallisen tunteen ja on vanha tuttu rutiini, joka helpottaa heidän suhtautumista uuteen tilanteeseen.

Kun koirat on tervehditty normaaliin tapaan, on aika esitellä uusi perheenjäsen. Toteutimme vauvan esittelyn koirille vanhan käytännön mukaisesti pylly edellä. Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta on koirien elämässä luontainen tapa tutustua uusiin tuttavuuksiin ja laumanjäseniin. Näin koirat saavat haistella rauhassa, että minkäslaisia tuoksuja sieltä leviää. Tilanteessa koirat yhdistävät myös etukäteen toimitetun rievun tuoksut uuteen tulokkaaseen.

Meillä koirat haistelivat tietenkin innokkaasti tulokasta. Vaikka kohtaaminen saattaa tuntua jännittävältä erityisesti pienokaisen vanhemmista, kun vauva on niin pieni ja koirat luonnollisesti kiinnostuneita ja innostuneita hänestä, on vanhempien hyvä pitää mieli rauhallisena. Annoimme koirien haistella rauhassa, emmekä silitelleet heitä. Kehuimme rauhallisesti, kun koirat toimivat oikein. Mikäli koirien haistelu meinaa yltyä liian innokkaaksi, vauvaa ei saa vetää tilanteesta pois, vaan on parempi työntää koirat loitommalle rauhallisesti, mutta jämäkästi. Vauvan pois vetäminen saattaa viestiä koirille, että vauva olisi heille vaaraksi tai uhka, eikä ensitapaaminen näin tuota toivottua positiivista kokemusta karvaisille ja karvattomille perheenjäsenille.

Ensitapaamisesta koirien ja vauvan välillä on hyvä tehdä rauhallinen ja positiivinen tilanne, jonka aikana koirille osoitetaan luottamusta ja annetaan tilaa tutustua vauvaan. Meillä koirat pyrkivät tutustumaan aivan vauvan iholle, emmekä nähneet sille mitään estettä etteikö koira voi kirsullaan nuuhkutella vauvelin poskia, nenää, korvia ja päälakea jopa aivan lähietäisyydeltä, saattoipa siinä Ryan pienen pusunkin muiskaista.

Ensimmäisen kotipäivän aikana koimme tärkeäksi, että koirat huomaavat heidän arkensa jatkuvan suhteellisen normaalilla syklillä ja äiti lenkittikin koirat (todella lyhyt lenkki pakkasen ollessa yli -30°c) jo kotiutumispäivänä. Kyllähän Gary ja Ryan valppaana ovat edelleen ja vahtivat pienokaistamme, mutta ensi alkuun heidän mielestään oudolta kuulostanut vauvan itku vaipanvaihtoineen, ei saa heitä enää kiipeämään sängyn reunalle tarkastamaan onko kaikki hyvin. Itse nostimme koirat pari kertaa viereen seuraamaan vaipanvaihtoa ja ruokailua, tarkistamaan ettei vauvaa satuteta, vaikka se siltä heidän korvaan saattaa kuulostaakin.

Rauhallisuus, luottamus puolin ja toisin sekä selkeät roolit perheessä auttavat jatkossakin koirien ja lapsen yhteiseloa. Jännä muuten seurata, minkälainen suhde vauvalle ja koira-veljeksille muodostuu.

Ostoskorisi on tyhjä