14.9.2017

Koira parantaa omistajansa terveyttä?

Ulos, pihalle!
Ulos, pihalle!


Koirat rakastavat liikkumista, erityisesti luonnossa liikkumista. Syksyinen luonto tarjoaa kauniita värejä ja kuivista lehdistä rapisevia polkuja tassuille ja tossuille kuljettavaksi sekä koiralle nuuskittavaksi. Samalla, kun koira lukee metsän uutisia nenällään, voi omistaja noukkia mättäältä sieniä tai marjoja kotiin vietäväksi. Yhteys luontoon on myös tärkeä niin stressinhallinnan kuin vastustuskyvynkin kannalta. Arkijärjen mukaan koiranomistajat liikkuvatkin enemmän kuin koirattomat ihmiset, mutta onko asia tosiaan näin. Nyt siitä on saatavilla ihan virallista tutkimustietoakin.

Englantilaisessa tutkimuksessa kolmisenkymmentä 65+-vuotiasta koiranomistajaa ja saman verran koirattomia henkilöitä varustettiin viikon ajaksi aktiivisuusmittarilla. Samojen henkilöiden aktiivisuutta mitattiin uudelleen vielä kahdesti vuoden aikana, jotta tietoa saatiin tasaisesti eri vuodenajoilta.  

Aktiivisuusmittaus osoitti, että vaikka koiranomistajat ja koirattomat viettivät yhtä paljon aikaa hereillä ja jalkeilla, niin koiranomistajat kävelivät pidempiä matkoja ja ottivat enemmän askelia kuin koirattomat. Koiranomistajista 87% liikkui suositusten mukaisesti, eli vähintään 150 minuuttia viikossa, kun taas hieman alle puolet koirattomista ylsi samoihin liikuntamääriin. Tutkijoiden mukaan koirien kävelytyksen tuoma päivittäinen liikunnan lisäannos saattaakin jo parantaa omistajan terveyttä. 

Tieteenkin keinoin on nyt todettu, että karvakuonot ovat varsinaisia personal trainereita omistajilleen ja lisäävät liikunnan määrää. Tämähän me koiraihmiset jo tiedettiin muutenkin, joten ulkoilukamat niskaan ja karvakuonon kanssa metsään - nyt on aivan parhaat syysulkoiluhetket käsillä!


Viite: Dall ym. 2017. The influence of dog ownership on objective measures of free-living physical activity and sedentary behaviour in community-dwelling older adults: a longitudinal case-controlled study. BMC Public Health. 17:496.

Ostoskorisi on tyhjä