11.10.2017

Ludde laihduttaa

Meillä on ilo päästä hurmaavan Ludden matkaan seuraamaan, kuinka hänen pienimuotoinen laihdutusprojekti etenee. Ensimmäisessä osassa tutustumme, kuka on Ludde ja kuinka tähän tilanteeseen ollaan päädytty.

Herra Ludde - kuka on noiden silmien takana?

Ludde on ehkä yksi söpösilmäisimmistä koirista, mitä tavata voi. Ei ihme, että Romanian koiratarhalla juuri Ludden katse osui suomalaisten hyväntekijöiden silmiin ja sydämiin talvella 2014. Hänen emäntänsä aisti jo ensikohtaamisella ainutlaatuisuuden ja hienouden Ludden olemuksesta, vaikka hän kyyhötti kopin nurkkaa tuijottaen purtuna, luovuttaneena, surkeana pallerona. Tuo oli Ludden uuden elämän ensimmäinen päivä. Emäntä ajatteli helliä ja rakastaa sekä pitää Ludden pumpulissa koko loppuelämän, mutta onneksi eläinlääkärin vinkkiä kuunnelleena, Ludde sai parasta lääkettä, mitä koirat nyt yleensäkin tarvitsevat päivittäin: liikuntaa, metsälenkkejä ja laatuevästä.

Ludde ja söpösilmät

Ludden ikä ja aktiivisuus

Ludden iäksi on arvioitu noin 9-10 vuotta. Toki hän Suomeen päästyään on nuortunut ja notkistunut silmissä ja vanhuuden kolotukset ovat kaikonneet – hänestä on kuoritunut lähes nuorukainen, loistokunnossa oleva, lihaksikas hurmuri. Ludde on aktiivinen yksilö, niin työssä kuin vapaa-ajalla, ja hän tykkääkin lähteä emäntänsä matkaan työpäivän ajaksi konttorille, jopa punttisalillekin. Ludden luonnetta kuvaa tätä nykyä hyväntuulinen, tasapainoinen ja itsevarma koiruli, joka luonnollisesti motivoituu herkuista – ehkä jopa liiaksikin, kun tähän projektiin on raukka mukaan päässyt (vai joutunut).

Ludden paino ja kuinka tähän on tultu?

Ludden paino laihdutusrupeaman alussa on 7 kg. Se ei ole valtavasti, mutta pienehkön koiran tavoitepainoksi emäntä ajattelee 6.5 kg. Eläinlääkäri antoi hieman väljemmän 6.6 kg:n tavoitteen. Tiputettavaa olisi siis noin puolisen kiloa, joka pienen koiran painossa on jo aika isohko suhteellinen osuus.

Ludden ravinto koostuu tällä hetkellä hyvästä, mutta suhteellisen energiapitoisesta nappulasta. Myös herkkutikut ja dentasticksit ovat päivittäisellä menulla. Saattaapa ulkoa tarttua myös marjoja ja oravanraatoja herkuteltavaksi. Palataan Ludden söpösilmiin. Jopa emäntä tunnustaa heikkoutensa näiden silmien tapittaessa – kuka vaan lankeaisi ruokkimaan Luddea liikaa. Vakavasti puhuen, Luddella on ollut kesän ajan ongelma toisen etutassun kanssa, joten sen aiheuttama lenkityksen himmaillu on ollut osasyynä kasvaneeseen mahaan.

Miksi painoa pitää pudottaa?

Ludde on hieman makkaranmallinen tassuttelija, jolle rakenteensa puolesta sekä vanhojen selkäkipujen vuoksi ylimääräistä ei saisi juuri kertyä luiden ympärille. Lihaskunnoltaan herra on erinomaisessa kunnossa. Eläinlääkärin mielestä Ludde ei ole yltiölihava, mutta painoa voisi olla vähän vähemmän. Myös tarkkasilmäinen hoitaja hieman torui Ludden salakavalasti kertynyttä painoa. 

AlmaVetin eläinlääkäri Suvi Heinola muistuttaa, että koirien ylipaino aiheuttaa pitkässä juoksussa vaivoja erityisesti niveliin ja sitä kautta koiran liikkuminen, eläminen ja oleminen käy hankalammaksi. Ylipaino onkin nykyään yksi koirien yleisimmistä ongelmista, joka sitten aiheuttaa muita ongelmia, toteaa Suvi. Toisin kuin ihmisillä ja kissoilla, koirilla ei esiinny kakkostyypin diabetesta. Suvi myös vinkkaa, että erityisesti pienien koirien mahdollista painonkertymistä kannattaa pitää tarkasti silmällä, koska muutaman sadan gramman, kilo(i)sta puhumattakaan, lisäys painoon on jo suhteessa huolestuttavampaa kuin isolla 30-40-kiloisella karvakuonolla.

Ludden emäntä on lupautunut ruokkimaan Luddea säntillisesti Essentialin Contour-ruoalla, josta aikaisemmat palautteet painonpudotukseen ovat olleet loistavia. Myös meidän Gary on aiemmin päässyt testaamaan kyseisen nappulan toimivuuden juuri painonpudotuksessa, ja hyvin toimi. Jännittävää onkin nähdä, kuinka Contour nyt toimii, kun asetamme sen toimivuuden suurennuslasin alle ja annamme Ludden kasvot painonpudotusprojektiin. Jäädään siis seuraamaan, kuinka Ludden projekti etenee. Tsemppiä Luddelle ja kotiväelle!

Ostoskorisi on tyhjä