5.6.2018

Rakkaudesta lajiin: Vauhdikas agility-kaksikko Loru ja Sanna

Lorun ja Sannan aurinkoiset hymyt
Lorun ja Sannan aurinkoiset hymyt


Lähestyvien agilityn SM-kisojen kunniaksi, meillä on ilo ja kunnia tutustua yhteen SM-kisoissa kisaavaan parivaljakkoon; reippaaseen Sannaan ja hänen hurmaavaan koiraansa Loruun. Onpa Sannalla pari muutakin koiraa ”tallissaan”. Tästä nelikosta ei muuten vauhtia puutu!

Tiemme kohtasivat, kun Turun seudulta putkahti meille aikaisemmin kyselyä laadukkaasta ruoasta, jonka tulisi toimia myös aktiivisen agility-kisakoiran energianlähteenä. Nyt Sannan lauma onkin evästänyt useamman kuukauden Essentialin eväillä ja saimme napattua heidät haastatteluun kesken kuumimman kisakauden.

Sannan laumassa on kolme shetlanninlammaskoiraa eli tuttavallisimmin shelttiä.  Jade, 8 v, on majakan roolissa ja perävaununa tassuttelee Kiri 7 vuotta. Joukon jatkeena seuraa nuorimmainen 5-vuotias Loru, vaikka Lorun vauhdilla hän on varmasti aina siellä porukan keulilla.

Hurmaava kolmikko.

Loru on kolmikon kisaileva koira, mutta ovatpa myös Jade ja Kiri päässet testaamaan monenlaisia harrasteita aina koirantansseista lampaiden paimentamiseen. Sannalla ei siis mene sormi suuhun uusissakaan haasteissa.

”Lorun kanssa kisaamme agilityn korkeimmassa luokassa, eli 3. luokassa. Kulunut vuosi on ollut meille uskomattoman upea. Vuosi sitten starttasimme ensimmäistä kertaa yksilöissä sekä joukkueessa niin SM-kisoissa kuin piirinmestaruuskisoissa, lisäksi yksilöissä rotumestaruuskisoissa ja European Open-karsinnoissa.  Kisoista parhaimpina tuloksina olivat piirinmestaruusjoukkuepronssi, shetlanninlammaskoiren mestaruus sekä ensimmäisissä European Open-karsinnoissa sijoituimme hienosti 14/75”, Sanna kertaa iloisena kuluneen vuoden kisarupeamia.

Loru ja Sanna vauhdissa. Kuva Rita Larjava.

”Tänä vuonna jatkoimme European Open-karsinnoissa Vantaalla sijoittuen 13/140. Tämä takasi meille jatkopaikan seuraavan päivän halli-SM-kisoihin. Uusimpana tuloksena saavutimme Shetlanninlammaskoirien medikoirien hopean”, Sanna suostuu vielä jatkamaan viime aikojen kuulumisia kisakentiltä, korostaen kuitenkin, että agilityssa parasta on koiran kanssa tekeminen, luottamus ja yhdessä vietetty aika, ei niinkään palkintosijat. ”Onnistumiset totta kai ilahduttavat, koska silloin pääsee nauttimaan ei vain koiran kehittymisestä, vaan myös oman itsensä haastamisesta ja kehittymisestä.”

Huh, miten upea kuunneltavaa on söpösilmäisen Lorun ja Sannan kisamenestys. Täytyykin udella, kuinka tähän on päädytty. Kyselimme Sannalta, millaista kovaa treenaavan ja kisaavan agilitykoiran arki on ja mitä kaikkea Sannan eli ohjaajan tulee ottaa huomioon. ”Meillä lähes jokainen viikko on hieman erilainen. Kausi jaksotetaan tavoitekisojen mukaan. Laji- eli ratatreeniä teemme ohjatusti valmennuksissa 1-2krt viikossa. Säätelen itse paljon treenien määrää jotta kisoille, omatoimitreenaamiselle ja palautumiselle jää riittävästi aikaa”, Sanna kertoo. ”Kaiken tämän lisäksi pitää jättää aikaa koiran fysiikan rakentamiseen ja huoltoon, eli tekemistä kyllä riittää”, Sanna naurahtaa, kun kahden lenkkeilevän ”kotikoiran” omistajana ihailen heidän viikkorytmin säntillisyyttä.

Sanna toteaa, että ratatreeneissä tehdään koko radan suorituksia tai tarvittaessa tekniikkaa eli yksittäisiä kohtia radalla. ”Omatoimisesti treenatessa teen kotiläksyjä, joita on tullut valmennusten kautta tai kohtia  radalla, joita esimerkiksi kilpailuissa on tullut haastavina vastaan”, Sanna kertailee heidän treenifilosofiaansa. Eli kuulostaa maallikon korvaan aivan totaalisen tavoitteelliselta ja kehittymishaluiselta urheilutoiminnalta, joka kantaa sitten kisaonnistumisten myötä hedelmää.

Viikkorytmitys kuulostaa lähes hengästyttävältä, mutta Sanna vakuuttaa, että kisakoiran arki on yllättävän rauhallista. ”Vaikka radalla mennäänkin täysillä, arjessa panostetaan palautumiseen fyysisten treenien tueksi. Pitkiä lenkkejä, mieluusti metsässä ja luonnossa. Paljon kaikkea muuta vastapainoa fyysiselle tekemiselle, esimerkiksi mökkeilyä kesällä”, Sanna kertoilee heidän rauhallisesta arjessa. ”Kotona tehdään iltaisin pieniä jumppaliikkeitä. Sillä kehitettään koiran tasapainoa ja koordinaatiota. Lisäksi Lorua käytetään tarvittaessa erilaisissa huolloissa, jotta koira pysyy hyvässä kunnossa fyysisessä lajissa”, 26-vuotias Sanna jatkaa Lorun arkikuvioista.

Meitä kiinnosti myös, kuinka ohjaajan eli Sannan arki muotoutuu kisailun ja treenamisen ohella. ”Arki koostuu päivätöistä, joka rytmittää meidän porukan arkea. Ohjaaja yrittää muistaa lenkkeillä ja käydä salilla.  Tosin treenaamisen vastapainona on kiva nähdä ystäviä ja viettää vapaa-aikaa. Monesti ystävät löytyvätkin kisapaikalta kentän laidalta notkumasta, oli heillä omia kisoja tai ei”, Sanna nauraa. Tästä voisi päätellä, että laji yhdistää ja luo uusia ystävyyssuhteita ei pelkästään koirien välille, vaan myös ohjaajien.

Kerrothan Sanna vielä, mistä Loru saa kaiken energian vauhdikkaaseen agilityyn. ”Meillä kaikki kolme koiraa syövät Essential-ruokasarjan lammas-peurapohjaista Estate Livingiä. Se on sopinut hyvin näille herkkämahaisillekin”, Sanna ilakoi. ”Lisäksi meidän herkkukaapista löytyy viljattomia Essentialin mini delights- herkkuja, joista lempparina ovat olleet ankka- ja lammasmaut. Koirieni ruokavalio koostuu pitkälti näistä. Olen kokenut, etteivät paljoa muuta tarvitse. Lisäravinteita menee vaihtelevasti, öljyä ja nivelravinnetta silloin tällöin”, Sanna jatkaa.

Kun kulunut vuosi on ollut noin äärimmäisen upea, täytyy vielä kysäistä, mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmat kisailujen suhteen. ”Kesäkuussa osallistumme jälleen SM-kisoihin, johon olemme saaneet kerättyä tarvittavat tulokset. Kesäsuunnitelmiin kuuluu myös kesäkisoja ympäri Suomen eri paikkakunnilla”, Sanna kertoo. ”Toki Lorulla on myös kesäloma, jolloin pidetään taukoa lajista ja tehdään paljon kaikkia mukavia kesäjuttuja, käydään uimassa ja nautitaan auringosta”, lopettaa Sanna jalat maassa ja mieli aurinkoisena.

Koko Ryry´sin väki toivottaa Sannalle ja Lorulle valtavasti onnistumisia kesän kisoihin sekä aurinkoista loma-aikaa! Psst. Heidän seikkailujaan pääset seuraamaan Instagramin puolella @sannaandshelties

Ostoskorisi on tyhjä