16.10.2017

Ylipaino ja ravinnon koostumus – mikä auttaisi painonpudotuksessa?

Ruokavaliolla on vaikutusta koiran hyvinvointiin ja jaksamiseen
Ruokavaliolla on vaikutusta koiran hyvinvointiin ja jaksamiseen


Hurmaava Ludde on aloittanut oman kevennysprojektinsa. Sillä aikaa voidaan hieman perehtyä mielenkiintoiseen tutkimukseen, johon koiran ylipaino ja ravinnon koostumus liittyvät isossa roolissa. Ryhmä ranskalaisia tutkijoita syventyi hiljattain yhteen koirien yleisimmistä terveyshaasteista eli ylipainoisuuden mukanaan tuomaan insuliiniresistenssiin.

Olipa kyseessä koira tai ihminen, niin liian paljon hiilihydraatteja ravinnossa ei ole hyväksi. Koirillakin ravinnon liiallinen tärkkelyspitoisuus saa vyötärönympäryksen kasvamaan ja aineenvaihdunnan sekaisin. Haiman tuottama insuliini laskee normaalisti verensokerin turvalliselle tasolle ruokailun jälkeen. Insuliiniresistenssiksi taas kutsutaan tilaa, jossa elimistö ei enää jaksa reagoida insuliiniin, koska sitä vapautuu elimistössä liikaa ja liian usein.

Ranskalaistutkimuksessa jo valmiiksi ylipainoiset ja insuliiniresistenssistä kärsivät koirat jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset söivät ”hiilihydraattidieettiä” ja toiset ”proteiinidieettiä”. Monien teollisten koiranruokien tyyppiseksi suunnitellun hiilihydraattidieetin energiasta 41% tuli hiilihydraatista, 23% proteiinista ja 36% rasvasta. Proteiinidieetillä puolestaan 46% energiasta tuli proteiinista, 19% hiilihydraateista ja 31% rasvasta. Ero näiden kahden ruokavalion koostumuksessa oli siis huomattava.  

Viikon ruokintajakson jälkeen dieettien vaikutusta verensokerin ja insuliinin heilahteluihin mitattiin ennen ja jälkeen aterian. Aterianjälkeinen verensokerin nousu oli ensin yhtä voimakas molemmilla dieeteillä, mutta proteiinidieetillä verensokeri tasoittui nopeasti, kun taas tärkkelyspitoinen hiilihydraattidieetti nosti verensokerin korkealle pitkäksi aikaa. Insuliini reagoi loogisesti: proteiinidieetillä sitä erittyi tasaisemmin ja vähemmän kuin hiilihydraattidieetillä.

Mittausvaiheen jälkeen kaikkien koirien paino pudotettiin maltillisella tahdilla normaalilukemiin, käyttäen samaa korkeaproteiinista ravintoa. Koirien insuliiniherkkyys normalisoitui 12-16 viikon laihdutusjakson kuluessa. Toisin sanoen, laihduttaminen normaalipainoon runsaasti valkuaisaineita ja vain kohtuullisesti tärkkelystä sisältävällä ruokavaliolla paransi näiden koirien insuliiniresistenssin ja normalisoi niiden sokeriaineenvaihdunnan. Tähän toimintoon perustuu myös Essentialin Contour-ruoka, jota mm. Ludde nyt käyttää apunaan saadakseen painoansa hieman alemmaksi. Runsaasti proteiinia ja ”hitaita hiilihydraatteja” sisältävä muona tasapainottaa verensokeria ja pitää kylläisenä pidempään.

 

Proteiinipitoinen ja laadukkaita hiilihydraatteja sisältävä ruoka pitää verensokerin tasaisena vs. tärkkelyspitoinen ruoka.

Pohtiessaan saamiensa tulosten merkitystä tutkimusryhmä korosti, että vaikka koirat ovatkin paremmin sopeutuneet syömään tärkkelystä kuin esi-isänsä sudet, niin koirat ovat edelleen lihansyöjiä. Tiede ei heidän mukaansa vielä tunne koirien optimaalista proteiinintarvetta, sillä eläinravitsemustieteilijöiden määrittämä proteiinin minimitarve ei ole sama asia kuin proteiinin optimaalinen saanti. Ylipainoinen koira voi laihdutusaikana hyötyä runsaasti valkuaisaineita sisältävästä, insuliiniherkkyyttä parantavasta ja verensokerin heittelyitä ehkäisevästä ravinnosta. Ja kylläpä sellainen ruokavalio on terveellistä ja toimivaa ihan normaalipainoisellekin koiralle.

 

Viite: André ym. 2017. Recovery of insulin sensitivity and optimal body composition after rapid weight loss in obese dogs fed a high-protein medium-carbohydrate diet. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 101 Suppl 1:21-30.


Ostoskorisi on tyhjä